179 resultater funnet for «»
- VILTGRYTE
ALLE INNLEGG < > VILTGRYTE 1 t 4 porsjoner Mens vi lagde denne sa Gard at det er en dealbreaker å ikke like hvitløk. Han er inne på noe der, tenkte jeg. Kan lages GF. 1 gul løk, grovhakket 1 purreløk, grovhakket 6 hvitløksfedd 500 g sjampinjong, i skiver 100 g pasta farfalle 2 ss timian, tørket 2 ts salt 1 ts malt svart pepper nøytral matolje til steking Kraft 1 ss grønnsaksbuljong-pulver i 4 dl vann 3 ss saltredusert soyasaus / tamari 3 ss maisstivelse 400 g kokosmelk 3 ss tahini 4 ss vegansk smør 2 ss lime, saften 3 ss paprikapulver Ovnsbakt asparges 250 g grønne asparges 4 hvitløksfedd, presset ½ sitron, saften 2-3 ss olivenolje en klype salt og pepper Tilbehør ·tyttebærsyltetøy INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Forbered aspargesen. Forvarm ovnen til 220°C, over- og undervarme. Brekk enden av aspargesen (den vil brekke på den beste delen) og overfør til en ildfast form. Ringle over matolje, dryss over salt og pepper, skvis over sitronsaft og dryss over presset hvitløk. La stå i a. 8-10 min til aspargesen blir gylne og får litt tyggemotstand. 2. Fortsett med gryta: Kutt løk, purreløk og sjampinjong, og finhakk hvitløken. Sauter løk, hvitløk og purreløk i litt matolje, og ha deretter oppi sjampinjong. Stek på høy varme under stadig omrøring til soppen blir myk. Tilsett timian, salt og pepper. 3. Lag kraften ved å blande sammen grønnsaksbuljong, vann, soyasaus og maisstivelse i en liten bolle. Ha dette deretter over i gryta, høyne varmen og rør godt til det tykner noe. 4. Ha deretter i kokosmelk, tahini, paprikapulver, smør og limesaft. Rør godt og sett til side. 5. Kok opp pasta etter anvisning på pakken, og ha dette oppi gryta. Topp gryta med ovnsbakt asparges, og server med tyttebær på siden.
- DALE STORE GÅRD
Vi har vært på dugnad hos Anette og Andreas som driver Dale Store Gård i Fredrikstad - et fristed for dyr. Minn og Ronja under dugnaden som ble holdt 15. august, 2021. DALE STORE GÅRD < ALLE INNLEGG > Vi har vært på dugnad hos Anette og Andreas som driver Dale Store Gård i Fredrikstad - et fristed for dyr. Dale Store Gård er et fristed for dyr og et andelslandbruk med grønnsaker, drevet av Anette og Andreas. To fantastiske vesner som jobber aktivt for å vise at dyr og mennesker kan leve livet sammen. Anette og Andreas jobber for at dyra kan leve gode liv, og ikke på en trang binge eller låve, innelåst og skjult. Vi blir varm i sjela av å hilse og kose med alle dyra. Samtidig er det vemodig å tenke på hvor liten andel av dyrene som faktisk har det slik - og som burde hatt det som dyra på Dale. Vi bør alle på sikt bli litt mer som Anette og Andreas, og ha dyrene i bakhodene i hverdagen. Obs: Dale Store Gård er ikke en besøksgård! Du kan dog besøke gården gjennom ulike dugnader som de holder. Følg med på deres Facebook-side/Instagram for å se når neste dugnad er. Gard og Ronja. Ønsker du å bli med på dugnad? Sjekk Facebook-sidene til Dale Store Gård.
- RISNUDDELSUPPE MED RØD KARRI
ALLE INNLEGG < > RISNUDDELSUPPE MED RØD KARRI 45 min - 1 time 4 porsjoner Superdigg risnuddelsuppe inspirert av de fantastiske smakene i Thailandsk mat. 300 g veganske filetbiter 250 g østerssopp 400 g risnudler 400 ml kokosmelk, fullfett 5 hvitløksfedd 20 g ingefær 1 gul løk 1 rød paprika 2 ss grønnsaksbuljong (utløst i 1 liter vann) 3 ss rød karripaste 2-3 vårløk en bunt koriander 1/2 lime, saften nøytral matolje til steking Krydder 1 ts chilipulver 2 ts paprikapulver 1 ts kajennepepper 100 ml vann en klype salt og pepper Topping vårløk koriander limebåter INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Skjær opp løk, paprika og vårløk. Finhakk hvitløk og ingefær. 2. I en stor non-stick kjele steker du de veganske filetbitene med litt olje til gyllen. 3. Blant 100 ml vann med krydderet. Tilsett dette i kjelen med filetbitene, og stek til vannet er fordampet. Overfør filetbitene til en seperat bolle. 4. I den samme kjelen steker du løk, hvitløk, ingefær og paprika med litt olje, ca. 5 min. 5. Riv oppi halvparten av østerssoppen og stek i ytterligere 5 min. 6. Tilsett rød karripaste og stek videre i et par min. 7. Tilsett grønnsaksbuljong-kraften og kokosmelken og rør om. 8. Ha de veganske filetbitene tilbake i kjelen, og la det koke i noen minutter. 9. Senk varmen og tilsett vårløk, koriander og saft fra 1/2 lime. Smak til med salt og pepper. 10. I en liten stekepanne, steker du andre halvdel av østerssoppen til topping med litt olje. 11. Kok opp risnudlene som anvist på pakken. Server alt i samme bolle. Topp med den østerssopp, vårløk, koriander og limebåter.
- BLOMKÅL TORTILLAS
ALLE INNLEGG < > BLOMKÅL TORTILLAS 30 min 2 porsjoner Glem tradisjonell taco når du har denne her. Blomkål er en perfekt erstatning for kjøtt, og smaker mye diggere, om du spør oss! Ristet blomkål 1 blomkål 2 ts paprikapulver 1 ts chilipulver 1 ts spisskummen 1 limebåt 1 ts olivenolje 2 ts nøytral matolje salt og pepper Koriandersaus en stor bunt koriander 2 hvitløksfedd 2 limebåter, saften 1 ss nøytral matolje 2-3 ss vann salt og pepper Fyll guacamole (2 stk avocado, limesaft, koriander, hvitløkspulver, salt og pepper) 6-8 små tortillalefser 1 grønn chili 1 pk tacosaus 1 pk tortillachips 1 rødløk 1 pk babyleaf Topping koriander, finhakket INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Forvarm ovnen på 200 grader, over- og undervarme. 2. Bryt opp blomkålen og legg i en bolle. Ha i krydderet og bland godt. La stå i ovnen i ca. 25 min til det får en gyllen overflate. 3. Mens blomkålen er i ovnen lager du koriandersausen. Bland alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn og fin saus. Smak til med salt. Lag guacamole, og kutt opp rødløk og chili. Pro tips: Før du serverer, stek tortillalefsene på hver side i litt olje for å heve smaken.
- FYLTE AUBERGINEBÅTER I TAHINISAUS
ALLE INNLEGG < > FYLTE AUBERGINEBÅTER I TAHINISAUS 45 min 4 auberginebåter Dette er en prakteksemplar på vegansk julemat. Disse pleier vi å lage til jul, og ble delt i Dagsavisen for å inspirere flere til en litt grønnere julefeiring.Passer fint med hummus, pølser og en risk salat. 2 aubergine 1 rødløk 4 hvitløksfedd 125 g cherrytomater 1 rød chili vegansk revet ost 200 g vegandeig (valgfritt) TAHINI-SAUS 125 g naturell vegansk yoghurt 1 ss tahini 1/4 sitron, saften 1 hvitløksfedd 1 ss matolje salt og pepper TOPPING granateple koriander INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Forvarm ovnen til 200 grader, over- og undervarme. 2. Del auberginene i to. Kutt lett opp i kjøttet uten å skjære gjennom skinnet, og pensle med litt olje og et dryss havsalt. Bak i ovnen på et stekebrett med skinnet ned i ca. 30 min til mørt. 3. I mellomtiden steker du oppkuttet løk, chili, tomat og presset hvitløk med litt matolje på lav varme. Bland deretter inn vegandeig om du foretrekker dette, og rør inn litt vegansk revet ost ofr en rundere smak. Sett til side. 4. Når auberginen er mør, skraper du forsiktig ut kjøttet. Stek dette sammen med fyllet og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft. 5. Fyll deretter auberginen med blandingen og la stå i ovnen i ca. 5 - 10 minutter. 6. Lag tahini-saus ved å blande alle ingrediensene. 7. Når båtene er klare, har du voer tahini-saus, granateple og friske urter.
- KATSU CURRY
ALLE INNLEGG < > KATSU CURRY 45 min 2 porsjoner Denne retten er både knasende og chunky. Etter Minns språkår i Korea, var denne retten vanskelig å glemme. Vi ønsket derfor å gjenskape retten med vår egen vri, bestående av snitzel kombinert med grønnsakskarri og ris. 1 pk snitzel 2 gulrøtter 2 poteter, melne 1 banan 1 rødløk 1 grønnsaksbuljong 1,5 ss chilipulver 2 ss karripulver 2 ss garam masala 1,5 ss tomatpure 3-5 ss soyasays Server med salat og ris INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Skyll og skjær opp gulrot, banan og rødløk i små terninger. 2. Fres godt med litt olje i en kasserolle. 3. Tilsett chilipulver, karripulver, garam masala og tomatpurè. Rør godt. 4. Tilsett vann til alle grønnsakene blir dekket, og legg oppi en grønnsaksbuljong og tilsett soyasaus. La koke til grønnsakene blir myke. 5. Mos grønnsakene med stavmikser, tilsett mer vann om røren blir for tykk. Litt klumper synes vi er godt. 6. Stek snitzel. Du kan steke dem med litt finhakket hvitløk om du vil ha ekstra smak, men det er ikke nødvendig. Server med salat og ris.
- VERDENS DIGGESTE SIDERETT
ALLE INNLEGG < > VERDENS DIGGESTE SIDERETT 45 min - 1 t 10 stk Dette er stekte sommerruller. Typ som vårruller, men ikke helt det samme, og smaker mye bedre. Ca. 20 rispapir 300 g sjampinjong, i skiver 1 gulrot, i tynne staver 3 hvitløksfedd, finhakket 2 vårløk, i tynne staver 50 g risnudler 30 g revet ingefær 2 limebåter, safter 1 ts salt 1/2 ts pepper 1 ss saltredusert soyasaus/ tamari matolje til steking DIP OG TOPPING soyasaus, chilisaus eller tamari koriander INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Børst soppen ren og del den i biter. Skyll og kutt resten av grønnsakene. 2. Lag fyllet. Fres hvitløk og ingefær i en panne, før du tilsetter sjampinjong, gulrot og vårløk. Sauter i 2 min. 3. Tilsett soyasaus, lime, salt og pepper og stek i ytterligere 2-3 min. 4. Kok risnudler etter anvisning på pakken. 5. Brett sommerrullene: a) Fyll en dyp bolle med vann. Dypp ett og ett rispapir i vannet i 10 sekunder til det begynner å mykne. Vær forsiktig, når rispapiret har myknet er de skjære og revner fort. b) Ha rispapiret over på en tallerken eller skjærebrett. Legg fyll i den nedre halvdelen av papiret c) Start med å brette bunnen av rispapiret over fyllet, så stramt du klarer. d) Brett så sidene inn mot midten og rull videre til du kommer til enden av arket. Jo strammere du får til dette, jo finere vil rullen bli. e) Du må rulle med to lag rispapir for at rullen ikke skal gå i oppløsning unders stekingen. Ta derfor et nytt myknet rispapir og legg rullen i nedre halvdel, og gjenta steg c og d. 6. Stek rullene i en panne med litt matolje på middels ti høy varme, 2-3 min på hver side. La det være litt avstand mellom rullene for å unngå at de kleber seg til hverandre. 7. Legg de ferdigstekte rullene over på en rist kledd med bakepapir. Tørk bort litt av oljen med et kjøkkenpapir. 8. Server med ønsket saus og topp med koriander.
- BLOMKÅLCURRY
ALLE INNLEGG < > BLOMKÅLCURRY 45 min 4 porsjoner Vår diggeste blomkålcurry! Denne retten er superfleksibel, så det er bare å hive inn mer grønnsaker som poteter, linser eller spinat! Bruk restegrønnsakene for alt de er verdt. 2 blomkål 4 dl vegansk yoghurt 1 ts spisskummenfrø 1 laurbærblad 1 stk kanelstang 1/2 ts nellik 4 hvitløksfedd 2 gul løk 30 g revet ingefær 400 g hakkede tomater 1 ts tørket methi blader 4 dl kokosmelk 1 ts tomatpurè nøytral matolje Krydder 1,5 ss malt koriander 1,5 ss malt spisskummen 1 ts kajennepepper 1 ts chilipulver 2 ts gurkemeie salt og pepper Topping frisk koriander, finhakket INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Kutt opp løk, finhakket hvitløk, del blomkålen opp i mindre buketter og kok opp risen. I en dyp kjele steker du blomkålbukettene med en raus mengde matolje på høy varme i ca. 3-4 min. Krydre med en klype salt og pepper. Stek til de får litt farge, og rør godt dersom de blir brent. Overfør blomkålbukettene i en bolle, og mariner med vegansk yoghurt, gurkemeie, chilipulver og pepper. Bland godt og sett til side. 4. I den samme kjelen som tidligere freser du spisskummenfrø, laurbærblad, nellik og kanelstang i en raus mengde matolje i noen mminutter på middels-høy varme. 5. Rør inn løk, hvitløk og ingefær i krydderblandingen og stek i ytterligere 5 min til løken begynner å få litt farge. 6. Tilsett deretter malt koriander, spisskummen, kajennepepper, tomatpure og en klype salt. Stek i et par min. 7. Tilsett de marinerte blomkålbukettene i kjelen og ha deretter i hakkede tomater og kokosmelk. La koke på lav varme i ca. 10-15 min til blandingen tykner noe og blomkålen blir mør. Dersom blandingne begynner å feste seg til panna eller blir for tykk, kan du tilsette litt vann. 8. Til slutt tilsetter du tørkede methi blader og smaker til med salt. Vi brukte ca. 2 ts havsalt. 9. Server med ris og frisk koriander.
- FUDGIE BROWNIE
ALLE INNLEGG < > FUDGIE BROWNIE 1 time 10-12 kakestykker Dette er kanskje tidenes diggeste veganske brownie. Den er doughy, saftig og ikke minst superenkel å lage. Du vil neppe kjøpe fra Toro igjen. 150 ml kikertlake 330 g hvitt sukker 200 g mørk vegansk sjokolade 130 g vegansk smør 220 g all-purpose flour el siktet hvetemel 10 ss kakaopulver 1 ts vaniljesukker 1 ss instant kaffepulver 2 ss lønnesirup ½ ts havsalt INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Forvarm ovnen til 180 C (luftvarme), og kle bunnen av en kakeform på ca 25x25 cm med bakepapir. Springform fungerer også (Ø 30 cm). 2. Sikt mel, kakaopulver, og vaniljesukker i en stor bolle. Sett til side. 3. Visp kikertlake og sukker i en bolle med en håndmikser i ca. 1-2 min til du får en nokså stiv og blank konsistens. Rør inn lønnesirup, salt og kaffepulver. 4. Smelt sjokolade og smør i vannbad, og hell det deretter oppi røren med kikertlaken. 5. Bland mel- og kakoblandingen med den våte blandingen til du får en tjukk konsistens. Dersom den er altfor tjukk, pleier vi å ha oppi litt plantemelk. 6. Sett i ovnen på midterste rist i ca. 35-37 min til gjennomstekt, eller til en tannpirker satt i midten kommer ut med noen fuktige smuler. Om røren fortsatt er flytende, trenger den litt mer tid. 7. Avkjøl i ca. 20-30 min før du skjærer kaken i stykker. Server med vegansk is og karamellsaus.
- NO-CHICKEN EXPLOSION
ALLE INNLEGG < > NO-CHICKEN EXPLOSION 30 min 4 porsjoner Sånn lager du digg tofu! Enkelt og greit. Kombiner med ris og takk oss senere. 540 g fast tofu 2 ss matolje 4 ss hvetemel Marinade 0,5 ss riseddik 3 ss soyasaus 3 ss hoisinsaus 1 ss sriracha saus 1 ts malt koriander* 2 ts chiliflak 1 ss hvetemel + 1,5 dl vann 3 ss paprikapulver Stekerøre 1 stk rødløk** 3 stk hvitløksfedd 1/2 stk rød paprika salt og pepper Serveres med 250 g ris koriander *malt ingefær fungerer også **gul løk fungerer også INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Skru ovnen på 200 °C, over- og undervarme. 2. Press ut vannet av tofuen med kjøkkenpapir, ca. 1 minutt. Riv deretter tofuen opp i mindre biter i en bolle, og bland inn hvetemel og olje. Rør godt. 3. Overfør dette til en bakepapirkledd stekeplate. La stå i ovnen i ca. 30 minutter. Vend bitene etter 15 min så begge sider blir godt stekt. 4. Lag deretter marinaden ved å blande alle ingrediensene. 5. Glans oppkuttet rødløk i en panne med litt olje. Ha over finhakket hvitløk og oppkuttet paprika med litt matolje. Stek i ca. 3 minutter på middels varme. 6. Ha deretter over marinaden og la det småkoke til det tykner. 7. Rør inn tofuen til alt blir dekket på høy varme i ca. 2-3 minutter til bitene blir sprø. Smak til med salt og pepper. 8. Server med ris og oppkuttet coriander på toppen. Enjoy!
- EN LUN POTET- OG REDDIKSALAT
ALLE INNLEGG < > EN LUN POTET- OG REDDIKSALAT 30 min Forrett til 4 pers Denne retten er like god som den er fin. Lag den som en deilig forrett til når du får besøk. 600 g poteter (gjerne astrix el beate) 150 g reddik 2-3 ss sitronsaft nøytral matolje til steking salt og pepper TAHINI-SAUS 3 ss tahini 4 hvitløksfedd 3-5 ss vann 1/2 sitron, saften 0,5 ts paprikapulver 0,5 ts spiskummen 0,5 ts salt og pepper TOPPING frisk dill frisk koriander chiliolje salt og pepper INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Kok poter i lettsaltet vann til de blir møre. 2. Skjær reddik i 4, og stek i litt nøytral matolje i en stor panne til de blir møre og får en gyllen overflate. Skvis over sitronsaft og krydre med et dryss salt og pepper. 3. Del potetene i båter eller skiver når klare. Senk varmen på panna, og stek sammen med reddiken i noen minutter til de får litt farge. Er du glad i hvitløk som oss, kan du skjære opp noen fedd og steke i samme panne. 4. Lag tahini-saus ved å blande sammen ingrediensene i en liten bolle. Smak til med spiskummen, paprikapulver og salt og pepper. Rør godt. 5. Ta litt tahini-saus på et fat, og legg over potet og reddik. Topp med dill, koriander, chilisaus salt og pepper.
- RICEPOPS
ALLE INNLEGG < > RICEPOPS 25-30 min 12 ricepops Bokstaveligtalt avhengighetsskapende. 300 g fast tofu 1 ss malt paprika 1 ts oregano 1 ts chiliflak 1 ts gurkemeie 1 ss løkpulver 1 ss næringsgjær (kan sløyfes) 6 rispapir en god mengde nøytral matolje til steking finhakket koriander sriracha-saus INGREDIENSER Hva du trenger METODE Hva du gjør 1. Press ut vannet fra tofuen. Bryt tofublokken opp i mindre chunks, og ha i en stor bolle. 2. Tilsett alt krydderet og bland godt med en sleiv. 3. Kutt opp rispapir med en saks på diagonalen slik at du sitter igjen med tolv trekanter. 4. Fukt rispapiret i en bolle med lunkent vann, og legg det deretter på et fat. 5. Ha på fyllet og brett det myke rispapiret innover slik at alle sider blir forseglet. Dette er viktig da du ellers risikerer at fyllet tyter ut. 6. I en stor panne har du i en god klunk med matolje slik at det detter hele panna. Stek emnene i noen minutter på hver side til det får en gyllenbrun overflate. Topp med finhakket koriander og server med sriracha-saus eller ønsket dipp.