TOFU I KJ*TTSAUS
45 min
2-3 porsjoner
Tofu tirsdag episode 3! Her har vi lagd en slags tofufarse i en umamirik vegansk kj*ttkraft. Det er så mange gode veganske farser der ute som kan brukes i de samme bruksområdene som animalsk kjøttdeig, men disse koster gjerne like mye som animalsk kjøtt, og med dagens matpriser er ikke det særlig gunstig i lengden. Tofu er et ypperlig alternativ til proteiner da det er billigere, har omtrent like mange bruksområder og ikke minst smaker superdigg.
250 g fast tofu
2-3 tomater, grovhakket
4-5 champignon, håndrevet
2 ss maisstivelse
matolje
Saus
3-4 hvitløksfedd, finhakket
1 gul løk, grovhakket
1 tommelstørrrelse ingefær, revet
0.5-1 ts chilipulver
2 ss soyasaus
2 ss mørk soyasaus (dark soy sauce)
1 ss sukker
1 ss sesamolje
2 ss sesamfrø
1 stor bit kombu/ dashima (tang, kan fås hos internasjonale matbutikker)
3 dl vann
Tilbehør
1-2 vårløk
sesamfrø
ris
INGREDIENSER
Hva du trenger
METODE
Hva du gjør
1. Forvarm ovnen 225 grader.
2. Riv opp tofu med rivjern i strimler, og legg over til et bakepapirkledd stekebrett. Ringle over med ca. 2 ss matolje og bland godt. Bland deretter inn maisstivelse. Spre tofuen godt på et bakepapirkledd stekebrett og stek i ca. 30 min på midterste rist.
3. Lag sausen. Bland chilipulver, soyasaus, mørk soyasaus, sukker, sesamolje og sesamfrø i en liten bolle.
4. Fres løk, hvitløk og ingefær i en stor stekepanne med matolje i 2-3 min på høy varme. Ha så i sopp og stek til den får litt farge. Ha deretter i tomatene, og stek videre til de mykner.
5. Senk varmen til middels, og tilsett sausen. Ha så i kombu og vann. La koke til sausen begynner å tykne noe og kombuen mykner.
6. Når tofuen er ferdig i ovnen, overfører du den til stekepanna. Dekk godt med saus. Spe på med litt mer vann dersom sausen er blitt for tykk.
7. Server med ris, toppet med vårløk og sesamfrø.